09-2018

DIN GARANTI FOR GODT ARBEJDE

GODE TIPS

Få Malermester Gerda's gode tips til "gør det selv arbejdet"


Sådan maler/lakerer du døre af ubehandlet træ

Trin 1: Forarbejde


Fjern støv, snavs og fedtpletter fra underlaget med et af JOTUNs rengøringsprodukter. Tjek emballagen for at se, om det er nødvendigt at eftervaske med rent vand. Husk at slibe overfladen bagefter for at fjerne de træfibre, der har rejst sig under rengøringen og for at sikre en god vedhæftning for den efterfølgende behandling. Fjern disse fibre og slibestøvet, når du er færdig, så du er sikker på, at underlaget er rent, fast og tørt, inden du går videre med at male.


Hvis der ikke er behov for at rengøre træet med sæbe, skal du fugte det med vand for at reducere mængden af træfibre, der rejser sig, når du maler.


-Rengør/fugt træet

-Slib underlaget

-Fjern slibestøvet


Vær sikker på, at træet er rent, fast og tørt, inden du fortsætter med at grunde/male


Trin 2: Spartling og Grunding

Det er vigtigt at begrænse gennemslag af knaster i det rå træ. Det gør man ved at grunde med JOTUN KNAST- OG SPÆRREGRUNDER. Når grundingen er påført, bør evt. skader og store knaster spartles med JOTUN SPARTEL TIL TRÆ. Slib for at fjerne overskydende spartel og fjern slibestøvet. Vi anbefaler at spartle 2 gange for at få det bedste resultat.   


-Påfør grunderen

-Spartl underlaget

-Slib og fjern slibestøvet


Når du har spartlet og slebet, betaler det sig at grunde endnu engang med JOTUN KNAST- OG SPÆRREGRUNDER for at få et mere jævnt underlag. Det gør det også nemmere at få et pænt og holdbart resultat.   


Påfør grunderen med en egnet rulle 


Stryg malingen ud med en bred pensel umiddelbart efter og husk at stryge malingen ud i hele felter/længder, så du undgår at der kommer skjolder


Hvis det er en dør med fyldninger, skal du begynde med dem, inden du fortsætter med rammerne; en ad gangen. Hvis det er en "glat" dør, skal du male oppe fra og nedover i hele længder. Arbejd hurtigt og effektivt og undgå at komme tilbage i våd maling


Der er ikke altid enighed om nødvendigheden af at grunde. Du kan også vælge at give et ekstra strøg med slutmalingen, hvis du vælger ikke at grunde. Hvis du er i tvivl, om du skal grunde eller ej, så anbefaler vi, at du grunder i disse tilfælde:


-hvis der er en uens sugeevne på overfladen, som når du fx har spartlet

-hvis underlaget ikke sikrer tilstrækkelig vedhæftning for malingen

-hvis der er risiko for gennemslag fra tidligere behandlinger, stærke farver, sod eller nikotin

-hvis du skal male på nyt træ, der indeholder knaster.


Trin 3: Maling

For at få det bedste resultat og længste holdbarhed skal du påføre to strøg af den valgte maling. Hvis du valgt ikke at grunde, inden du maler, kan du evt. give 3 strøg. Mellem de to/tre strøg anbefaler vi, at du sliber ganske let med fint sandpapir (fx korn 120). Dette skal gøres for at fjerne støv, der evt. har sat sig fast i malingen efter det første strøg. Dette er især vigtigt, hvis du vælger at male med en blank maling.


Mal det første strøg med en egnet rulle eller pensel 


Stryg malingen ud med en bred pensel umiddelbart efter og husk at stryge malingen ud i hele felter/længder, så du får en ensartet overflade


Hvis det er en dør med fyldninger, skal du begynde med dem, inden du fortsætter med rammerne; en ad gangen. Hvis det er en "glat" dør, skal du male oppe fra og nedover i hele længder. Arbejd hurtigt og effektivt og undgå at komme tilbage i våd maling


Slib let for at fjerne evt. støv, der har sat sig fast i malingen


Fjern slibestøvet


Mal det andet strøg


Mal evt. et tredje strøg