Gode tips

DIN GARANTI FOR GODT ARBEJDE

GODE TIPS

Få Malermester Gerda's gode tips til "gør det selv arbejdet"


Når du skal male et loft, der tidligere har fået en transparent behandling

Trin 1: Forarbejde


Begynd med at støvsuge loftet omhyggeligt. Der kan gemme sig rigtig meget støv og snavs på et træloft!  
Hvis loftet er snavset, eller den gamle maling smitter af, skal det gøres rent. Fjern støv, snavs og fedtpletter fra det med et af JOTUNs rengøringsprodukter. Tjek emballagen for at se, om det er nødvendigt at eftervaske med rent vand. Husk at mattere underlaget med sandpapir for at sikre en god vedhæftning for den efterfølgende behandling. Husk også at fjerne slibestøvet, og vær sikker på, at underlaget er rent, fast og tørt, inden du går videre med malingen. 

Hvis underlaget er fint og ikke skal grundes og/eller udbedres med spartel, kan du gå direkte til Trin 3. 

Der er ikke altid enighed om nødvendigheden af at grunde. Du kan også vælge at give et ekstra strøg med slutmalingen, hvis du vælger ikke at grunde. Hvis du er i tvivl, om du skal grunde eller ej, så anbefaler vi, at du grunder i disse tilfælde: 

  • hvis underlaget ikke sikrer tilstrækkelig vedhæftning for malingen 
  • hvis der er en uens sugeevne på overfladen som når du fx har spartlet
  • hvis der er risiko for gennemslag fra tidligere behandlinger, stærke farver, sod, nikotin eller gamle knastgennemslag
  • hvis du skal male på nyt træ, der indeholder knaster


Trin 2: Spartling og Grunding

Evt. sømhuller og ujævnheder spartles med JOTUN SPARTEL TIL TRÆ. Slib underlaget for at fjerne overskydende spartel og fjern slibestøvet. Vi anbefaler at spartle to gange for at opnå det bedste resultat. 
Når du har spartlet og slebet, betaler det sig at grunde med JOTUN UNIVERSAL HÆFTEGRUNDER for at få et mere jævnt underlag. Det gør det også nemmere at få et pænt slutresultat. Hvis der er risiko for gennemslag af den transparente maling, anbefaler vi, at du grunder med JOTUN KNAST- OG SPÆRREGRUNDER.


Spartl underlaget   Slib og fjern slibestøvet  Gentag 1 og 2  Påfør grunderen med en egnet rulle og stryg den efterfølgende ud med en bred pensel, inden den når at tørre  Husk at stryge grunderen ud i hele længder, så du undgår at der kommer uensartede overgange


Trin 3: Maling

For at få det bedste resultat og længste holdbarhed skal du påføre to strøg. Hvis du valgt ikke at grunde, inden du maler, kan du evt. give 3 strøg. Mellem de to/tre strøg anbefaler vi, at du sliber ganske let med fint sandpapir (fx korn 120). Dette skal gøres for at fjerne støv, der evt. har sat sig fast i malingen efter det første strøg. Dette er især vigtigt, hvis du vælger at male med en blank maling.

  1. Mal det første strøg med den valgte maling
  2. Slib let og fjern slibestøvet med en fnugfri klud 
  3. Mal det andet strøg 
  4. Gentag 2 og 3, hvis du vælger at male et evt. tredje strøg